Over riet en rieten daken
Lok rietdekkersbedijf
voor uw rieten dak
Riet op het dak

Riet dat geschikt is om in een rieten dak te worden verwerkt  moet afkomstig zijn uit gematigde streken, en gegroeid zijn in zoet, arm water,zoals bijvoorbeeld het gebied rond Sint Jansklooster, de thuisbasis van Lok Rietdekkersbedrijf, hier hebben wij dan ook onze eigen rietvelden waar wij een behoorlijk deel van het door ons toegepaste riet vandaan halen. 

Niet ieder dak is geschikt om met riet te worden gedekt. Het belangrijkste criterium is dat het voldoende steil moet zijn.
De dakhelling moet minimaal 30 graden zijn, anders loopt het regenwater er niet goed af, waardoor het water in het riet zakt, het gevolg is dat de stengels beginnen te rotten. Hoe steiler een dak is, hoe langer het rieten dak meegaat.

Een rieten kap kan brandgevaarlijk zijn en slecht  isoleren. maar dit gaat alleen op voor de traditionele kap. Bij zo`n kap wordt het riet met draden aan een raamwerk van latten bevestigd. Het riet is daardoor van binnenuit zichtbaar en de wind blaast er gemakkelijk door heen. Het gevolg is dat bij een brand binnenshuis het riet snel vlam vat en het vuur zich vervolgens door de aanwezige zuurstof snel kan verspreiden. natuurlijk isoleert zo`n open kapconstructie ook slecht.
Bij een moderne rieten dak blijken deze nadelen ondervangen te zijn. onder het riet wordt een gesloten constructie gemaakt, door op de sporen van het dak een houten beplating van bijvoorbeeld spanoplaat te monteren. hierop wordt het riet vastgeschroefd. (het zgn. schroefdak) 
Door de beplating komt er geen lucht meer door het riet wat het brandgevaar verminderd en  het bijna net zo goed  isoleerd als een geïsoleerd pannendak.

Een schroefdak is dan ook zeer goed te verzekeren de kosten van zo`n verzekering zijn ongeveer gelijk zijn aan die van een pannendak, eis is dan wel dat er een vonkenvanger op de schoorsteen geplaatst moet worden.

Welkom
Over riet en rieten daken
Projecten
Nieuws
Links
Contact